Dry needling – mitä se on?
Dry needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa hoitoa. Hoito tehdään yksittäispakatuilla, steriileillä suojakaasuun pakatuilla akupunktioneuloilla ennen hierontaa. Dry needlingiä saa Vuorenpunasta myös ilman hierontaa.
Dry needling -hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä. Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. Dry needling -hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosessit. Kiinalaisessa akupunktiossa hoidetaan meridriaaneja eli akupisteitä, jotka sijaitsevat energiakanavien läheisyydessä. Dry needling ei ole akupunktiota, mutta Vuorenpunassa tehdään myös länsimaista akupunktiota.
Historia
Dry needling on saanut alkunsa jo 1940-luvulla, joten mistään kovin uudesta menetelmästä ei ole kyse. Sitä on tutkittu ja käytetty pitkään. Dry needling on hyväksytty maailmanlaajuisesti yhdeksi kivunhoidon menetelmistä. Suomessa ensimmäiset koulutetut Dry needling -hoitajat valmistuivat joulukuussa 2017.
Triggerpisteet
Trigger-pisteet ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Jatkuvasti lyhentyneessä tilassa oleva lihas ei toimi sille ominaisella tavalla ja sen aineenvaihdunta heikkenee. Triggerpisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin, kohonneen verenpaineen tai kehon happamoitumisen seurauksena. Kroonisista kivuista kärsiville kehittyy triggerpisteitä.
Dry needling -neulahoito
Dry needling -käsittelyssä etsitään ensin sormin tunnustelemalla kireä lihasjuoste ja triggerpiste, johon neula laitetaan. Hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia, jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit.
Kun neula osuu triggerpisteesee, voi sekä hoidettava että hoitaja tuntea paikallisen lihasnykäyksen lihaksessa. Hoidettava voi myös tuntea pistelyä, lämpöä, paineen tunnetta, kihelmöintiä tai muuta hoidettavalla alueella sekä triggerpisteen heijastealueella. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaisita liikettä lihaksessa, jolloin tuntemukset voivat olla voimakkaita, mutta häviävät lopulta kokonaan. Yleensä myös se, että neula on staattisesti lihaksessa, poistaa tuntemukset vähän ajan kuluttua. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviävät, ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen.
Hoito voidaan tehdä turvallisesti lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueellamuutaman päivän ajan. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti kaikille terveille, “epämääräisistä” kivuista kärsiville.
Dry needlingiin voidaan yhdistää myös sähköhoito TENS/EMS-laitteella, mutta Vuorenpunassa kukaan ei tee tätä sähköhoitoa toistaiseksi.
Dry needling -hoitoa voidaan käyttää mm. seuraavien vaivojen hoidossa:
- Päänsärky ja migreeni
- Niska- ja selkäkivut
- Olkapääkipu
- Lonkka- ja polvikivut
- Krooniset kivut, kuten fibromyalgia
- Tenniskyynärpää
- Urheiluvammojen jälkitilat
Kuten hieronnassa, myös dry needlingiin liittyy muutamia vaivoja tai sairauksia, jotka ovat esteenä hoidolle. Näitä ovat muun muassa:
- Neulafobia
- Hoitajan ja asiakkaan välinen huono kommunikaatio
- Akuutit vammat
- Hoidettavan raajan lymfanestekierron häiriö
- Infektiot
- Asiakas on haluton hoidolle
Vuorenpunassa dry needling -neulahoitoa tekee Anton. Janika tekee sekä länsimaista akupunktiota että dry needlingiä. He kertovat kuivaneulauksesta mielellään enemmän hoidon yhteydessä. Heihin voit olla myös yhteydessä esim. sähköpostin välityksellä: info(a)vuorenpuna.com